Ask and it’s given, je krijgt wat je vraagt

Ik blijf mij iedere keer weer verbazen over hoeveel webshops nog kansen laten liggen om nieuwe klanten te werven. Op de meeste websites zie je enkel een mogelijkheid om je in te schrijven voor de algemene nieuwsbrief op de homepage (vaak rechtsboven) of nog erger, enkel in de footer. En hier gaat het dus mis. Deze webshops laten op veel meer (dieperliggende) plekken kansen onbenut. En dat is eeuwig zonde. Er zijn zoveel posities waar heel gemakkelijk teasers of call to actions geplaatst kunnen worden. En dit kunnen zomaar de posities zijn die het meeste rendement opleveren!

Bezoekers die verder komen dan je homepage – en nog beter, die binnen een productcategorie flink aan het rondkijken zijn – staan zeer waarschijnlijk open voor meer relevante informatie. De dieperliggende pagina’s van je website zijn dan ook de beste plekken om bezoekers aan je te binden. Plaats daar je call-to-action en help je bezoeker direct met de informatie waarnaar hij op zoek is. Als hij echt in is voor een aankoop, zal dit in veel gevallen het laatste duwtje zijn dat hij nodig had. De vraag is nu: hoe herken je de beste posities en hoe pak je het dan verder aan?

Een voorbeeld uit de praktijk
Natuurlijk ben ik naast e-mailmarketeer ook gewoon een consument en wel één van het bijzondere soort. Tot voor kort was ik namelijk nog één van de weinige in Nederland die thuis een Philips breedbeeld tv had, inclusief hele diepe kast. Vrienden wilden geen voetbal meer bij mij thuis kijken, dus het was tijd voor verandering. Alleen wat bleek? Ik had totaal geen verstand van flatscreen en LED tv’s. Wat bedoelen ze in hemelsnaam met 800 Hz en VESA Norm? Een lange speurtocht op het internet naar de juiste tv was het gevolg. Maandenlang heb ik tv’s vergeleken. En ik kan je vertellen, als je zo uitgebreid gaat zoeken dan merk je de verschillen tussen alle aanbieders.

De ene webshop bood een prachtig ‘Keuzehulp-menu’ waar je doorheen kon lopen om te kijken welke tv voor jou het meest geschikt was. Er was er zelfs één bij die mijn online bezoek perfect opvolgde door via de post een prachtige full colour brochure over tv’s te bezorgen. Maar van alle webshops die ik heb bezocht heeft geen één webshop gevraagd of ik mij wilde aanmelden voor bijvoorbeeld een ‘TV-aanbiedingen alert’ of de ‘Flatscreen Special’. En daar loopt e-commerce Nederland een gigantische kans mis, want er is bijna geen betere manier om relevante content aan te bieden dan door een follow-up e-mailing te sturen met daarin informatie waarnaar ik op zoek ben.

Nieuwsbrief special
Het is relatief simpel om als webshop speciale nieuwsbrieven en alerts aan te bieden op basis van het zoekgedrag of bekeken pagina’s van de website. Je weet immers als geen ander naar wat voor type product de bezoeker op zoek is. Wanneer de bezoeker zich ook nog eens aanmeldt voor meer informatie, weet je ook zeker dat deze echt geïnteresseerd is. Hoe relevant wil je het hebben?

Hoe je dit precies ‘achter de schermen’ inregelt is uiteraard per type e-mailsoftware verschillend. Maar over het algemeen kun je heel gemakkelijk campagnes inrichten op basis van jouw assortiment. Ik wil je adviseren om niet meteen campagnes in te richten voor alle producten, maar maak eerst een selectie van circa 5 producten waarvan je weet dat deze populair zijn. De volgende stap is om in de website de campagne in te bouwen op basis van de zoekcriteria die door de bezoeker wordt opgegeven.

The place to be
Wat ik van veel van mijn eigen klanten hoor is dat zij moeite hebben om vervolgens te bepalen waar ze de call-to-action voor deze ‘nieuwsbrief special’ moeten plaatsen. In de header en footer is vaak geen optie, want daar staat de algemene nieuwsbrief al. Maar is dit ook wel ‘the place to be’? Ik denk van niet. Als ik hen dan ook de vraag stel of veel bezoekers van de website in de zoekmodule ‘algemeen nieuws/aanbod’ intikken ben ik niet verrast door het antwoord. Natuurlijk tikt niemand dat in!

Maar om nu gelijk de hele template te verbouwen is misschien wat veel gevraagd, en dat is vaak ook helemaal niet nodig. Want in de meeste gevallen is op de website, naast de header en footer, nog voldoende ruimte om een teaser te plaatsen voor de ‘nieuwsbrief special’.

Sacha1

In bovenstaand voorbeeld is een leeg gebied zichtbaar waar heel gemakkelijk een teaser geplaatst kan worden. Zie hieronder het resultaat:

Sacha2

Natuurlijk kan je varieren met de rangschikking van diverse call-to-actions:

Sacha3

Webshop eigenaren van Nederland: Dit is de plek waar websitebezoekers de meeste tijd doorbrengen!! Hier moet je dan ook proactief het contact zoeken en hen de helpende hand toereiken: “Ben je op zoek naar meer informatie?”, of: “Wil je op de hoogte worden gehouden?” Het zijn kleine, simpele vragen, maar o zo effectief.

Ask and it’s given
Ik garandeer alle webshops dat wanneer zij slimmer gebruik gaan maken van hun zoekfunctionaliteit en de bezoekers opties bieden voor content op maat, zij dit direct zullen merken in hun omzet. Want waar je je op richt, dat trek je aan. Ik hoop dat ik jou middels deze blogpost hier ook van heb weten te overtuigen. Heb je hulp of advies nodig voor het inregelen van de campagnes voor jouw webshop? Neem dan contact met mij op of kom naar de LinkedIn groep “E-mailmarketing Nederland” en join the discussion! Ik help je graag.

Deze blog is origineel geschreven voor E-Village

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.